Рукомет на песку

Рукомет на песку је веома атрактивна, динамична, спортска игра, која је настала на обалама Шпаније пре неколико деценија, а од тада до данас стекла је велику популарност у свету.

Из традиционалног рукомета су узета само основна правила, а остала правила игре су промењена са циљем да се игра максимално убрза, да се уклоне грубости и акценат стави на “фаир-плаy”, да се посебно стимулише атракција и егзибиција и да се омогући далеко ширем кругу људи да учествују у игри, било као гледаоци или као играчи.

Опширније

Овај видео приказује лепоту овог спорта и активности које произилазе у најбољем спорту на песку икада. Погледај и сугурно ће ти се свидети!

Serbian Bulgarian Croatian English German Italian Slovak

Од 17. до 19. јула је Бачка Паланка била домаћин четвртог турнира рукомета на песку под називом ''Ogistra Beach Handball Tournament 2015'' који је на Градској плажи организовао Општински рукометни савез Бачка Паланка. Турнир је одигран уз подршку РСС, РСВ и Комисије за рукомет на песку при војвођанској рукометној организацији,

На турниру је ове године наступило 12 екипа, осам у мушкој и четири у женској конкуренцији. Међународни епитет су бачкопаланачком турниру рукомета на песку дале екипе из Бугарске и Хрватске.

- Максимално можемо да организујемо турнир по осам екипа у мушкој и женској конкуренцији. Очекивали смо да буде шест – шест екипа, међутим у женској конкуренцији је овај спорт још у фази развоја. Нису нам дошле неке екипе, мислим оне из региона које су требале да нас испоштују, али финансијска ситуација је таква да је ми не можемо променити, каже менаџер турнира Иван Белец.

Организатори су веома задовољни што је чак пет екипа било из иностранства, четири мушке из Хрватске и једна екипа девојака из Бугарске.

-Неке ће можда то изненадити, али ово је резултат мукотрпног рада у претходне три године где су на нашим турнирима долазиле све боље и боље екипе, такође и организација нам је била у узлазној путањи, а главни представници ЕХФ, односно ЕБТ су то оценили као турнир у успону. Тренутно за овај турнир чекамо званичну верификацију ЕХФ-а, а сад могу да кажем да имамо 123 сигурна бода и чекамо верификацију још додатних 25 бодова. Дакле, наш турнир треба да буде бодован са 148 бодова са чиме се налазимо у топ тен турнира рукомета на песку у Европи ове сезоне. Најважније нам је да су сви гости из Бачке Паланке отишли са пуно лепих утисака, јер су истакли да је турнир одлично организован и да ће сигурно доћи и идуће године, као и да ће нам довести неколико екипа из Хрватске у женској конкуренцији, наглашава Белец.

По његовим речима Општински рукометни савез Бачка Паланка је направио договор са Рукометном федерацијом Бугарске да ће следеће године на турниру учествовати и мушка и женска екипа из земље нашег суседа, из разлога што Бачка Паланка шаље свој мушки и женски тим на турнир у Приморско у Бугарској.

Прво место је у мушкој конкуренцији освојила екипа ''Туарего'', друга је била хрватска екипа ''Цхемо профили'' из Загреба, а треће место су заузели ''White boys' из Сплита. Након тога следе ''Лед цепелин - Томасофт'' из Загреба, ''АКРП Загреб'' из Загреба, ''Огистра'', Кафе Виртус и ''Сквер 021''. У женској конкуренцији је прво место заузела екипа ''Туарего'', испред бугарског ''Панагуришта'' и АМК ''Бачка'', док је четврти ЖРК ''Рудар'' из Костолца.

Проглашени су и најбољи појединци у мушкој и женској конкуренцији. Код девојака је најбољи стрелац Слађана Жигић из ''Туарега'', иначе наша репрезентативка у рукомету на песку која је недавно бранила боје наше земље на Европском првенству у Шпанији и била други стрелац. Најбоља играчица је Александра Митић из победничког састава, а најпоузданији голман је Тотка Дојкинова из Панагуришта, док је Мис турнира Жељка Милинковић из ''Туарега''. Када су у питању рукометаши, најбољи стрелац је Бранко Радаковић из ''Туарега'', најбољи играч је Иван Јурић из загребачког ''Цемо профили'', док је први голман турнира Станко Петровић из првопласиране екипе, који је уједно понео епитет и Мистера.

-На турниру су судиле ЕХФ судије рукомета на песку Ања Пантић и Ирена Анђушић из Новог Сада, као и судијски пар из Загреба Дуња Јантони и Лена Гојавић и националне судије рукомета на песку Ивко Ракићевић, Жељко Јоксовић и Немања Теслић. Што се тиче делегата, ту је био ИХФ делегат рукомета на песку Саша Кубуровић из Београда, као и ЕХФ делегати рукомета на песку Ненад Антић из Београда и Лазар Мишков из Бачке Паланке. Оно што нама представља сатисфакцију је и то што је селектор репрезентације Србије Данијел Петковић сва три дана био присустан и који нам је пружио подршку, а оценио је наш турнир као један од бољих у региону, навео је менаџер бачкопаланачког турнира рукомета на песку.

Белец се захваљује свима који су помогли, али и онима који нису. Турнир је организовамн под покровитељством Комисије за спорт при локалној самоуправи и генерално спонзорство ''Ogistra nutrition shop''.

- Посебну захвалност дугујемо Црвеном крсту Бачка Паланка који је у неколико сегмената био укључен у организацију и бринуо се о сигурности такмичара. Добили смо смештај у Одмаралишту у Багремари, такође бих се захвалио Бошку Медићу и ''Идили'', као и Хостелу ''Агровојводина'' који су нам изашли у сусрет и дали повољније цене за све такмичаре са стране. Пуно се захваљујемо Пеђи Петровићу и његовој ''Огистра нутритион схоп'', Туристичкој организацији Општине, а такође и Служби Хитне помоћи бачкопаланачког Дома здравља, ватрогасцима и плажи ''Гранд'', наводи Иван Белец.

Посећеност турнира је била на задовољавајућем нивоу. Медијски спонзор турнира рукомета на песку у Бачкој Паланци су биле ''Недељне новине'', а и остали локални медији у нашем граду.

Д. Зорић


ОКВИР 1:
МУШКО ФИНАЛЕ:
ЦЕМО ПРОФИЛИ – ТУАРЕГО 0:2 (20:23, 14:16)

Судије: Ирена Анђушић – Ања Пантић. Делегат: Лазар Мишков.
Цхемо профили: Јосип Матезовић, Иван Јурић, Младен Паначик, Игор Пожега, Иван Југовић, Антун Старешина, Јурица Шикороња, Стјепан Бабић.
Туарего: Бранко Ољача, Алекса Ђурковић, Бранко Радаковић, Бранислав Кнежевић, Никола Агић, Александар Лаловић, Милан Кнежевић, Станко Петровић, Марко Перлета.


ОКВИР 2: ЖЕНСКО ФИНАЛЕ:
ПАНАГУРИШТЕ – ТУАРЕГО 1:2 (9:19, 15:12, 6:8)

Судије: Ивко Ракићевић – Жељко Јоксовић. Делегат: Лазар Мишков.
Панагуриште: Иваила Паналотова, Ангелина Симеонова, Гергана Грозданова, Кристин Иванчева, Тотка Дојкинова, Елена Чолакова.
Туарего: Маја Пантић, Слађана Жигић, Марија Атанасковић, Тијана Димитријевић, Јована Чазић, Емилија Михаиловић, Александра Митић, Зорица Маринков, Горана Матијевић, Жељка Милинковић.

ОРС Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.orsbap.com

ОРЦ Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.ebt.orsbap.com

Facebook