Рукомет на песку

Рукомет на песку је веома атрактивна, динамична, спортска игра, која је настала на обалама Шпаније пре неколико деценија, а од тада до данас стекла је велику популарност у свету.

Из традиционалног рукомета су узета само основна правила, а остала правила игре су промењена са циљем да се игра максимално убрза, да се уклоне грубости и акценат стави на “фаир-плаy”, да се посебно стимулише атракција и егзибиција и да се омогући далеко ширем кругу људи да учествују у игри, било као гледаоци или као играчи.

Опширније

Овај видео приказује лепоту овог спорта и активности које произилазе у најбољем спорту на песку икада. Погледај и сугурно ће ти се свидети!

Serbian Bulgarian Croatian English German Italian Slovak

Нови Сад с пуним правом може да буде поносан на Међународни турнир у рукомету на песку, који се, у протекла четири дана, у организацији Градског рукометног савеза девети пут одржао на једној од најлепших плажа на Дунаву, Штранду. Одлични услови на Штранду, висок квалитет екипа (10 мушких и 8 женских из из Шпаније, Мађарске, Хрватске, Бугарске и Србије), атрактивни потези, одлична музика, сјајна атмосфера, добри временски услови и присуство великог броја посетилаца допринели су да овогодишњи турнир понесе епитет најквалитетнијег и најбољег до сада. Ако не, и један од најбољих у региону.

 


Ако се томе дода да је у конкуренцији дама тријумфовала репрезентација Србије (победа над мађарским Ђером у финалу - 2:0), а да су њихове колеге из мушке репрезентације освојили друго место (поражени у финалу од загребачког Сокола - 1:2) организатори са Браниславом Радишићем на челу са великим задовољством и разлогом примали су честитке од учесника на одличном домаћинству.

- Нисмо без разлога поносни на наш турнир, који смо организовали у сениорској и кадетској конкуренцији. Успели смо да довадемо атрактивне екипе, посебно у женској конкуренцији, где бих издвојио шпански Алхесирас, чије су играчице плениле како игром, тако и појавом. Мени је посебно драго што су и наше екипе достигле тај ниво да се равноправно носе против најквалитетнијих ривала. Драго ми је што је тријумфовао женски српски национални тим, а жао ми је што то није исто урадио и мушки, који је био други - рекао је директор Бранислав Радишић.

Српкиње су на тријумфалном путу савладале редом Дероње, Ђер, Контеса Неру, Алхесирас у полуфиналу и за титулу поново мађарски Ђер.

- Оствариле смо велики успех имајући у виду да смо после пет година први пут на окупу, а иза нас је свега две-три седмице тренирања. Захваљујући хармонији, борбеношћу и колективношћу надокнадиле смо наше техничке мањкавости. Надам се да ћемо на предстојећем Европском првенству у шпанском летовалишту Јоред де Мару (30. јун - 5. јул) наставити у истом ритму - рекла је репрезентативка Србије Тина Колунyић.

За селектора Ивана Дреновца је ово велико изненађење, пошто, за разлику од мушкараца, не постоји база играчица у рукомету напеску.

- Нама је било најважније да учествујемо на турниру, да учимо и видимо како то раде од нас искусније екипе. Сада смо видели да можемо да се носимо и против најквалитетнијих екипа, попут Алхесираса, најквалитетније женске екипе која је до сада учествовала. Свака победа на ЕП у Шпанији за нас ће бити велики успех - истакао је Дреновац.

Орлови су поклекли на последњој препреци и то после шут-аута (пенала) од Загрепчана, а пре тога победили су: Јуниоре Србије, Балатон (Мађарска), Дуги рат (Сплит) и јуниорски тим Мађарске у полуфиналу.

- Већ други пут за редом губимо финале на исти начин на овом турниру. Нама овде није био резултатски приоритет пошто смо у јеку припрема за ЕП, али остала је жал што га нисмо освојили. Драго ми је да овај турнир расте из године у годину, захваљујући Бранисалву Радишићу, а да би било још боље потребно је да се укључи и РШ - сматра капитен Орлова Марко Павловић.

Турнир је одржан под покровитељством Града Новог Сада, Управе за спорт и омладину, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Градског зеленила и ТОНС-а.

КОНАЧАН ПЛАСМАН:

Коначан пласман
Жене: 1. Репрезентација Србије, 2. Ђер (Мађарска), 3. Алхесирас (Шпанија), 4. Панагурисе (Грчка), 5. Туарег (Бачка Паланка), 6. Контеса Нера (Загреб), 7. Дероње, 8. Панчево.
Најбољи појединци - играчица: Асунсион Батиста (Шпанија), стрелац: Караксони Дори (Ђер), голман Тамара Поповић (Србија), мисица: Лиса Гарсија (Алхесирас).
Мушкарци: 1. Сокол (Загреб), 2. Репрезентација Србије, 3. Јуниорска репрезентација Мађарске, 4. Салготарјани штранд епиток (Мађарска), 5. Балатон (Мађарска), 6. Чаковец (Хрватска), 7. Дуги рад (Сплит), 8. Туарег (Бачка Паланка), 9. Студенти (Нови Сад), 10. Јуниори Србије.
Најбољи појединци - играч: Бранко Радаковић (Репрезентација Србије), стрелац: Иван Димитријевић (Репрезентација Србије), голман Дарио Станковић (Сокол), мистер: Петер Валер (Јуниорска репрезентација Мађарске).

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Репрезентације Србије
Жене: Тамара Поповић, Јована Мисаиловић, Тина Колунyић, Мина Рибичић, Јована Богојевић, Бојана Милић, Тамара Ћурковић, Слађана Жигић, Радмила Богдановић, Лидија Радовановић.
Мушкарци: Вељко Милошевић, Бранко Радаковић, Милош Савић, Марко Павловић, Милан Радовановић, Марко Антељ, Бранко Ољача, Иван Димитријевић, Растко Амиyић, Александар Лаовић.

ОРС Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.orsbap.com

ОРЦ Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.ebt.orsbap.com

Facebook