Рукомет на песку

Рукомет на песку је веома атрактивна, динамична, спортска игра, која је настала на обалама Шпаније пре неколико деценија, а од тада до данас стекла је велику популарност у свету.

Из традиционалног рукомета су узета само основна правила, а остала правила игре су промењена са циљем да се игра максимално убрза, да се уклоне грубости и акценат стави на “фаир-плаy”, да се посебно стимулише атракција и егзибиција и да се омогући далеко ширем кругу људи да учествују у игри, било као гледаоци или као играчи.

Опширније

Овај видео приказује лепоту овог спорта и активности које произилазе у најбољем спорту на песку икада. Погледај и сугурно ће ти се свидети!

Serbian Bulgarian Croatian English German Italian Slovak

Протекло Светско првенство за мушкарце у Катару је било јединствено по много чему, почев од организације која је наредним организаторима поставила тешко достижне стандарде, па до великог успеха једног ваневропског националног тима. Иза кулиса Првенства, било је много интересантних догађања, а међу најзначајнија спадају она везана за даљи експлозивни развој рукомета на песку.

 

О рукомету на песку разговарамо са Сашом Кубуровићем, нашим чланом ИХФ-ове радне групе која се бави развојем овог спорта.

Шта се то тако велико десило у „пешчаном свету“ на маргинама СП?

- У Дохи је током СП одржан низ састанака који су директно везани за рукомет на песку, почев од Експертског форума, па до састанака Радне групе ИХФ чији сам члан, многих неформалних сусрета и на крају, најзначајнијих одлука које је донео или потврдио Извршни одбор ИХФ-а. Експертски форум је догађај који је окупио водеће светске тренере рукомета на песку и на тим састанцима смо анализирали евентуалне могућности развоја правила, као и учешће експерата као предавача у мисионарској улози „ширења“ младог спорта у многим регионима где ни рукомет није развијен.

Неће доћи до промене правила?

- Не, готово једнодушно је утврђено да је тренутни сет правила рукомета на песку, развијајући се протеклих деценија, досегао један оптималан ниво зарад омогућавања спорту да се глобално шири. Наиме, правила штите „фер-плеј“ као једну од основних „мантри“, а са друге стране чине игру динамичном и атрактивном, чак бих рекао и спектакуларном, за гледаоце, а и саме учеснике. Новост је да радимо на сету правила за Мини рукомет на песку, што би требало да спорт приближи читавој једној новој популацији деце до 10 година.

Како рукомет на песку планира да „покори“ планету?

- Сам рукомет као спорт, тј. његов значај и квалитет су сконцентрисани у Европи и у последње време долази до одређене експанзије квалитета у Јужној Америци. Доста је другачија ситуација са рукометом на песку. На досадашњих шест одржаних светских првенстава, титулу су освајале екипе са три континента (Африка, Америка, Европа), а медаље су освајале и азијске селекције. Тако је било и протеклог лета у Ресифеу, где су на шестом СП, медаље освајали национални тимови са три различита континента. То се никада пре није десило.

Све је то доказ једне фантастичне дисперзије квалитета. Наравно, постоје и државе и региони у којима је Рукомет на песку слабо познат и наша намера је да сјајним пројектом „ИХФ Трофеј у рукомету на песку“  „нападнемо“ силан број „нерукометних“ земаља у Океанији, Африци и Карибима.

Идеја је да у многим од 30-ак земаља које су обухваћене овим пројектом, рукомет на песку буде специфична „платформа“ која би требало да буде одскочна даска и за развој рукомета касније.

Протеклих недеља, спортску јавност је усталасала информација да је Рукомет на песку постао део олимпијске породице спортова.

- То је истина, а могао бих рећи и најзначајнија тековина састанака у Дохи. ИХФ је договорио са Међународним олимпијским комитетом (МОК) да од Олимпијских игара младих 2018. године у Буенос Аиресу (Аргентина), рукомет на песку буде интегрални део програма ових Игара. Практично, то је последњи корак који нас дели од уласка наше рукометне дисциплине на програм Олимпијских игара, што представља један од главних циљева свих нас који радимо у рукомету на песку. У сврху својеврсног уласка у „олимпијски програм“, током лета ће у Лозани (Швајцарска) где се и налази седиште МОК-а, бити одржан топ беацх хандбалл турнир, као вид специфичне презентације за земље чланице МОК, функционере ове организације и међу њима, самог председника МОК-а г. Томаса Баха.

Уз Медитеранске пешчане игре које ће овог лета први пут бити одржане, и то крајем августа и почетком септембра у Пескари (Италија), постоји читав други низ догађаја, пошто нам је жеља да не чекамо да неко препозна вредности рукомета на песку, већ да даљим развојем освојимо спортски свет. У ту сврху, ускоро ћемо, под покровитељством ИХФ-а, имати „Global Beach Handball Tour“, глобални ланац турнира који ће покрити неколико континената и, учешћем најбољих националних селекција и сјајним локацијама (на пример Бразил, Шпанија, Аустралија, негде у земљама Залива,…) омогућити једно супер такмичење које ће се наћи на ТВ  каналима широм света.

С поносом могу да кажем да смо у Дохи разматрали и кандидатуре за организацију наредних светскких првенстава и да је на крају донета одлука, што сте већ објавили, да ће Будимпешта и олимпијски Сочи бити организатори СП 2016, тј. 2018. године. Ако се има у виду да те две сјајне кандидатуре нису једине добре (споменућу само још интерес Венецуле), јасно је да је глобални интерес организатора досегао невероватне размере.

Требало би споменути и готово извесно „лансирање“ пешчаног „Супер Глоуба“ за најбоље клубове, као пандан постојећем истоименом рукометном такмичењу, да би смо заокружили слику рукомета на песку у невероватној глобалној експанзији.

Да ли ће то значити и много више активности на националном нивоу?

- Свакако, очекује нас велики број турнира у Србији, у женској и мушкој сениорској конкуренцији, а од ове године ћемо кренути и са У15 такмичењима, јер желимо да „одгојимо“ једну добру генерацију младих играчица и играча који би требало да буду способни да Србију квалификују за учешће на тим првим Олимпијским играма младих 2018. године (узраст до 18 година), када ће „песак“ дебитовати на Играма. На репрезентативном плану, ово лето нам доноси учешће сениорки и сениора на ЕП које ће бити одржано у Љорет дел Мару (Шпанија) и на Медитеранским пешчаним играма у Пескари. Имамо врло јасне најаве да ће и неки од наших водећих рукометних репрезентативки и репрезентативаца бити спремни да „босоноги“ заиграју за Србију. Ето, да заголицамо машту, очекујемо да ће најбоља светска рукометашица из 2013. године бити поново, после осам година, и пешчана репрезентативка. Десило се то или не, амбиције су највише, тo јест, освајање медаља.

Као што видимо, све заљубљенике у рукомет и рукомет на песку очекује много значајних догађаја...

- Тако је, а хтео бих и да истакнем да је протеклих година рукомет на песку срушио многе баријере и то пре свега у оквиру интерне рукометне јавности и да сада ужива јединствену подршку свих у оквиру ЕХФ-а и ИХФ-а, а посебно годи дивљење за потенцијал и развој рукомета на песку које показују представници Међународног олимпијског комитета и међународних спортских федерација других спортова.

ОРС Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.orsbap.com

ОРЦ Бачка Паланка

Лазар Мишков 

Жарка Зрењанина 43
21400 Бачка Паланка
Србија
Тел: +381 64 61 69 346
Факс: +381 21 752 200
E-mail: orsbap@gmail.com
Website: http://www.ebt.orsbap.com

Facebook